Kursk

20.02.2002.

Potonuće ruske nuklearne podmornice "Kursk"


Vježbovni torpedo pogonjen nestabilnim gorivom
najvjerojatniji je uzrok potonuća nuklearne podmornice Kursk na dno Barentsova mora

kursk.jpg (4387 bytes)
Kursk


Admiral ruske vojske Vladimir Kuroyedov izjavio je da je za potonuće Kurska u kolovozu 2000. kriva pogreška na torpedu. Osim torpeda, istražitelji su uzeli u obzir i mogućnost sudara Kurska s drugom podmornicom ili s podvodnom minom zaostalom iz II. svjetskog rata.

Na konferenciji za novinare u luci Murmansk, ruski istražitelji objavili su rezultate višemjesečne istrage i odbacili svaku mogućnost sudara Kurska s drugim, neidentificiranim plovilom. Ruskim stručnjacima preostaje, nakon otkrivanja uzroka tragedije u kojoj je život izgubilo svih 118 članova posade Kurska, otkriti što je uzrokovalo eksploziju torpeda koja je pokrenula lančanu reakciju te podmornicu poslala na dno mora.

Nakon nesreće, ruski admirali tvrdili su da je eksploziju uzrokovala podmornica NATO-saveza koja je pratila Kursk. Velika Britanija i SAD, koje su u vrijeme nesreće imale podmornice u Barentsovu moru, odbacile su takve tvrdnje te zanijekale bilo kakvu odgovornost i umiješanost. Mnogi neovisni podmornički stručnjaci odmah su naveli kvar torpeda kao mogući uzrok nesreće.


Posada postrojena na podmornici

Kapetan Dmitrij Kolesnjikov

Admiral Kuroyedov priznao je da je ruska mornarica dala previše povjerenja oružju koje kao gorivo koristi lako hlapljivi vodikov peroksid. "Vodikov peroksid je vrlo nestabilan i u slučaju kontakta s nekim metalima može uzrokovati nepredviđene posljedice", kaže Kuroyedov, "Slična torpeda su već povučena s ostalih podmornica."

Spomenuo je nesreću na britanskoj podmornici HMS Sidon 1955., u kojoj je poginulo 13 mornara, a koja je također bila uzrokovana 'curenjem' vodikova peroksida. Nakon toga su NATO-ve podmornice, za razliku od ruskih, prestale upotrebljavati tu kemikaliju.

Istraga je pokazala i mnoge nedostatke u ruskoj Sjevernoj floti kojoj je pripadao Kursk. Nedostatak discipline, loša organizacija i manjkava oprema najveći su nedostaci flote, koji su tijekom istrage izašli na vidjelo. U prosincu prošle godine Putin je smijenio načelnika Sjeverne flote, admirala Vyacheslava Popova, zajedno s drugim visokorangiranim časnicima, u pokušaju da zavede red u ruskoj vojsci koja je već godinama na rubu egzistencije.


(preuzeto s www.klik.hr)